שמן אתרי עץ התה | Tea Tree Essential Oil

Botanical Name: Melaleuca alternifolia    |    INCI Name: Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil    |    CAS Number: 68647-73-4

חלק הצמח: העלים והענפים הצעירים
שיטת הפקה: זיקוק בקיטור
מדינות ייצור בולטות: אוסטרליה, סין, דרום אפריקה
מאפיינים: נוזל דליל, חסר צבע עד צהוב בהיר, בעל ניחוח רפואי דומיננטי
מרכיבי מפתח:
α-terpineol: 2% – 5% terpinen-4-ol: 35% - 48%
terpinolene: 1.5% - 5% γ-terpinene: 14% – 28%
p-Cymene : 0.5% - 8.0% α-Terpinene: 6% – 12%
עץ התה הוא עץ קטן ממשפחת ההדסיים, המתנשא לגובה של עד כ-7 מטרים. השם "עץ התה" ניתן לצמח זה כפי הנראה ע"י קפטן קוק אשר הגיע לאוסטרליה ב-1770 ומלחיו השתמשו בעליו של עץ זה כתחליף לתה אמיתי אשר לא היה בנמצא. עץ התה הוא צמח אנדמי לאוסטרליה ונפוץ בעיקר בחוף המזרחי, באזורים הביצתיים של ניו סאות' ויילס וקווינסלנד.

אוסטרליה היא היצרנית הגדולה ביותר בעולם של שמן עץ התה (עפ"י הערכות כ-80% מכלל הייצור העולמי) ובה הגידול וההפקה של שמן זה מאד ממוסדים ומוסדרים. כ-95 אחוזים משמן עץ התה באוסטרליה מיוצרים ומשווקים ע"י גופים החברים בארגון לענף עץ התה באוסטרליה ATTIA.
החברים בארגון זה מחויבים לעבור הסמכה ולפעול בהתאם לקוד התנהגות מחמיר (ATTIA Code of Practice), אשר יושם לראשונה ב-2005 ומהווה מערכת להבטחת איכות המפקחת על כל היבטי הייצור של שמן עץ תה אוסטרלי טהור ב-100%, מהזרע עד לחבית ומעבר: גידול - קציר - זיקוק - אריזה, אחסנה ושילוח.

סין היא היצרנית השניה בגודלה של שמן עץ התה. מחירו זול יותר בהשוואה לשמן המיוצר באוסטרליה, אך תעשיית שמן עץ התה בסין אינה מרוכזת תחת גוף פיקוח מרכזי אחד כמו באוסטרליה ולכן קיימת סבירות גבוהה יותר להבדלי איכויות בין יצרנים/ספקים שונים.
בדרום אפריקה ובקניה קיים גם כן ייצור של שמן עץ התה, אך בהיקפים קטנים.

בתעשיית הבישום כמעט שלא קיים שימוש בשמן עץ התה. אם הוא בכל זאת מופיע בבשמים, זה לרוב במינונים מזעריים ביותר בתוך קטגוריות נישה ספציפיות כגון בשמים בעלי אופי ארומטי-ירוק קיצוני או מוצרי טיפוח גבריים,

כמו שמן לזקן או אחרי גילוח, שבהם הניחוח ה"רפואי-נקי" נתפס כיתרון מרענן.

בתחום הקוסמטיקה והפארם, שמן עץ התה משמש כרכיב פונקציונלי בתכשירים נגד אקנה, שמפו נגד קשקשים, טיפול בציפורניים, משחות חיטוי ומוצרי היגיינה. מחקרים שונים בחנו את ההשפעה של תכשירי שמן עץ התה בריכוז של 5% כנגד אקנה. המסקנה המרכזית העולה ממחקרים אלו היא כי שמן עץ התה מדגים יעילות מובהקת (אם כי מתונה) בהפחתת סך נגעי האקנה וחומרת הדלקת בהשוואה לקבוצות ביקורת (פלצבו), תוך שמירה על פרופיל תופעות לוואי מקומיות קל ונמוך יחסית לתרופות מרשם אגרסיביות.
ב-Journal of the American Academy of Dermatology פורסם בשנת 2002 מחקר אשר בחן את ההשפעה של שמפו המכיל 5% שמן עץ התה על 126 משתתפים הסובלים מקשקשים ברמה קלה עד בינונית והציג שיפור סטטיסטי מובהק של 41% בחומרת הקשקשים, לצד שיפור ניכר בסימפטומים נלווים כמו גרד ויובש קרקפת, זאת בהשוואה לקבוצת הפלצבו.

רגולציה:
תקנות התמרוקים של האיחוד האירופי מגבילות כיום (2026) תכולה של שמן עץ התה במוצרי Rinse-off כגון שמפו, ג'ל רחצה ותכשירי ניקוי פנים, לרוב לריכוזים של עד 1% עד 2% בהתאם לסוג התכשיר, וריכוזים נמוכים משמעותית למוצרי Leave-on כגון קרם פנים. מעבר לכך, קיימת חובה להשתמש אך ורק בשמן עץ התה העומד בדרישות תקן ISO 4730.

מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca_alternifolia
How_ISO_4730_-_2017_Helps_Identify_Fraudulent_TTO.pdf
https://www.researchgate.net/publication/404632271
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12451368

לתשומת לב משתמשי האתר:
אנו עושים את מירב המאמצים על מנת שהמידע המובא באתר זה יהיה אמין ומדוייק. עם זאת, איננו נושאים באחריות לכל נזק אשר עלול להיגרם כתוצאה מהסתמכות על מידע זה.
כל הזכויות שמורות לשיפון קוסמטיקה
וחומרי גלם בע"מ ©
עמוד הבית
קטלוג
איכות והתעדה
צרו קשר